Okulumuz
Tarihçe
Dergimiz
Albüm

Kadromuz

Okul Müdürü
Müdür Yardımcıları

Alan Şefleri

Öğretmenler
Destek personeli
Alanlar
Bilişim Teknolojileri
Elektrik-Elektronik Teknolojileri
Metal Teknolojisi
Makina Teknolojisi
Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme
TKY
Vizyonumuz
Misyonumuz
İlkelerimiz
Ayın Öğrencisi
 
HamdiFinas 11/B
 
Avanos
Tanıyalım
Tarihi
Ulaşım
Resimler
Avanos Kaymakamlığı
Avanos MEM
Ulaşım

Tel :0 384 511 46 40 fax : 0 384 511 57 40 Adres : Görem Yolu1. km Avanos/NEVŞEHİR

 
Design Abdulsamet Duman +90 506 869 39 97

sduman50@hotmail.com

samet_duman27@htmail.com

ATATÜRK DEVRİMLERi

Atatürk askeri bir dahi ve karizmatik bir lider oldugu gibi, ayni zamanda büyük bir devrimciydi. O dönemlerde, Türkiye Cumhuriyetinin çagdas medeniyetler seviyesine ulasabilmesi ve kültürel açidan gelismis toplumlarin aktif bir üyesi olabilmesi için, modernize edilmesi çok önemli idi. Mustafa Kemal ülkesindeki yasami modernize etmistir. Atatürk 1924 ile 1938 yillari arasinda, insanlarinin kurtuluslari ve hayatta kalabilmeleri için yasamsal öneme sahip olan devrimleri hayata geçirmistir. Tüm bu devrimler, Türk halki tarafindan büyük bir cosku ile karsilanmisti.

Harf Devrimi

Atatürk'ün gerçeklestirmis oldugu en önemli devrimlerden birisi, Arap alfabesinin kaldirilmasi ve Latin alfabesinin kabul edilmesi olmustur. 3 Kasim 1928 tarihinde, yeni Türk Alfabesi kabul edilmistir.

Kıyafet Devrimi

Kiyafet devrimi ile birlikte, kadinlar çarsaf giymekten vazgeçerek, modern kadin elbiseleri giymeye basladilar. Erkekler ise fes yerine sapka giymeye basladilar.

Hukuk Sisteminin Laikleştirilmesi

1920 yilinda kurulmus olan yeni Türkiye Devletinin yeni bir hukuk sistemine ihtiyaci vardi. Atatürk, Seriat Kanununun yerine Isviçre Medeni Kanununu getirmis, o dönemde geçerli olan ceza yasasinin yerine ise Italyan Ceza Yasasini getirmistir. Türk Hukuk Sistemi ise tüm çagdas gereksinimler Çerçevesinde modernize edilmistir.

Öğrenimin Laikleştirilmesi

19. Yüzyil baslarina dek, Osmanli Imparatorlugu bünyesinde çesitli egitim sistemleri uygulanmaktaydi. Atatürk Islami egitim veren medrese sisteminin yeni toplumun ihtiyaçlarina cevap veremeyecegini gördü. Bu nedenle, bati modellerine benzeyen yeni bir egitim sisteminin olusturulmasi gerekliydi. Böylece, mevcut sistem degistirilerek 1933 yilinda bir üniversite reformu gerçeklestirilmistir.

Kadınlara Sağlanan Medeni Haklar

Atatürk Devrimleri ile birlikte, yüzyillar boyunca ihmal edilmis olan Türk kadinina yeni haklar taninmistir. Böylece kabul edilmis olan medeni kanun geregince bundan böyle kadinlar da erkeklere taninan haklara sahip olacaklar, resmi görevlere atanabilecekler, oy verme ve Millet Meclisine seçilebilme hakkina sahip olabileceklerdir. Tek eslilik ilkesi ve kadinlara taninan esit haklar, Türk toplumuna bir canlilik kazandirmistir.

Atatürk'ün Türk Tarihi ile ilgili Çalışmaları

Kültürel alanda bir tür milliyetçilik anlamindaki yazi devrimi sonrasinda, Atatürk tarih konusuna agirlik verdi ve 1931 yilinda Türk Tarih Kurumunu kurdu. Burada, Türkiye Tarihi kapsamli bir sekilde incelenmekte ve degerlendirilmektedir. Bunlarin disinda, Yeni Takvim, Agirliklar ve Ölçüler, Tatiller ve Soyadi Kanunu gibi diger birçok devrimler de gerçeklestirilmistir. Bu konudaki bazi örnekler arasinda 1924 Hafta sonu Yasasi, 1925 Uluslararasi Zaman ve Takvim Sistemi, 1926 Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu, 1933 Ölçü Sistemleri ve 1934 Soyadi Yasasi sayilabilir. 1932 yilinda Büyük Millet Meclisi tarafindan kabul edilen yasa geregince Türkler soyadi aldilar ve Milletin liderine de "Türklerin Babasi" anlamina gelen Atatürk soyadi verildi.

Öğrenciİşleri
MODÜLLER
Veli Bilgilendirme
Yazılı Notları
HaftanınSözü
Kitapların gayesi insanlara dürüst, terbiyeli ve çalışkan olmayı öğretmektedir.
John K. Beangese
Atatürk
Hayatı
İlkeleri
Kronoloji
Devrimleri
Resimleri
Anket
BU YIL NEREYE GEZİYE GİDELİM ?

 







MEBLinleri
MEB
Nevşehir MEM
Avanos MEM
Mesleki Yeterlilik
İşkur
MEGEP
Meslek Lisesi
e-mezun
e-okul
MEB
YararlıSiteler
 
Free Web Hosting